Kockamorzsa

Lego 75330 Jedi kiképzés a Dagobah bolygón dioráma

75330 Dagobah Jedi Training Diorama

Sok rajongó szerint, beleértve magamat is, a Star Wars V. rész – A Birodalom visszavág lett a legjobb alkotás a 9 epizód közül. Ezt a részt sokkal többször megnéztem, mint a többit, számomra megunhatatlan, persze ehhez kell az is, hogy kedveljük a Star Wars világát. Még mindig meglepődök, ha olyasvalakivel beszélek akinek nem mond semmit az a név, hogy Darth Vader, Yoda, Skywalker és még sorolhatnám.
Valőszínűleg a Lego is kedvelheti az ötödik részt, hiszen sok készlet született meg ebből az etapból, elég ha megemlítem a lépegetőket.
Idén a Lego egy dioráma sorozattal állt elő, hogy valami új dolog kerüljön a gyűjtők polcaira.

Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!

Yoda mondata fiatal korom óta meghatározó volt az életemben, sokszor mondogattam magamban, ha egy kihívással álltam szembe, bár az elhangzott bölcs mondat után Luke-nak nem sikerült kiemelnie a mocsárból az elsüllyedt X-szárnyúját. Ezt a jelenetet is belecsempészte  ebbe az új készletbe a dán játékgyártó és így megszületett a 75330 Jedi kiképzés a Dagobah bolygón dioráma

A dioráma sorozatból ez rendelkezik a legtöbb alkatrész számmal, kereken 1000 darabb elemből áll, de mégsem ez a lágdrágább készlet, hanem a 75339 – Halálcsillag Szemétzúzó dioráma, amiben 802 darab építőelem található. Ez azért is van, mert a mocsár nagyon sok  1×1-es elemet tartalmaz, ez az ami miatt magasabb elemszámmal rendelkezik, mint a másik kettő dioráma. Jó pont, hogy nem az elemszám mennyiségéhez árazta be a Lego az amúgy se olcsó készletet.

A doboz mérete 38 cm hosszú, 9 cm széles 26 cm magas. A dobozban 7 számozott zacskó vár kibontásra, amiből két 4-es számú van, ezekből egy nagyobb és egy kisebb csomag. 

Van még csomagolás nélkül 3 darab fekete 8×16-os plate, egy narancssárga elemszészedő, valamint az építési útmutató. Az útmutató 174 oldalból áll, aminek az első 4 oldala egy kis történetmeséléssel foglal le minket.
Az építési útmutató letölthető a Lego hivatalos oldaláról:

Az építés

Azon gondolkoztam, hogyan tudnám fokozni az építési élményt, mindig ugyanaz a hely, a négy fal között tettem eddig mindezt. Bontsuk le azokat a falakat, és helyezzük ezt a hobbit egy tágasabb térbe. A Dagobah felszíne erdős, mocsaras vidék, mi lenne, ha egy hasonló atmoszférával megáldott helyszínen építenék? Mocsaras vidéket nem is, de egy erdőt kiszemeltem erre a feladatra. Elindítottam a hordozható bluetooth-os minihangszórón a Dagobah téma zenéjét és nekiláttam az építéshez. Igen, kint egy erdőben! Ha tehetitek, egyszer próbáljátok ki.

Az első csomagból a 29 cm hosszú dioráma alapját építhetjük meg és a Luke figurát. Az alap elején, középen egy Star Wars és Lego emblémával ellátott tábla helyezkedik el, és egy másik amire a következő ismert idézet található: “Do. Or do not. There is no try.” A magyar szinkronban ez így hangzott el: “Tedd, vagy ne tedd. De ne próbáld!

A második csomagból a mocsár sárrétegét rakhatjuk le, valamint  Yoda kunyhó és az erdőrészlet  alap kockáit tehetjük le.

A harmadik csomagunk építési élménye egy kicsit monoton. Aki rakott már ki Lego Art készleteket, annak ismerős lesz ez a része az építésnek. Rakj le 216 darab 1×1-es zöld elemet a mellékelt ábra szerint.

A két darabból áló 4-es zacskóból Yoda kunyhóját húzhatjuk fel. A kunyhóban megtalálható a tűzhely amihez egy üstöt is kapunk. A kunyhó másik oldalán Yoda élete utolsó állomását a fekhelyét építhetjük meg.

Az ötödik csomagolással fejezhetjük be a kunyhót és kezdünk bele a kunyhót átölelő  faszerzemény építésébe, elhelyezhetjük a zöld növényzetet. Ebben csomagban kapjuk meg Yodát.

Az utolsó csomagban lapult R2-D2 asztrodoidunk, igen sáros textúrával. Találkozhattunk már ilyen printelt figurával a 2018-ban kiadott 75208 Yoda kunyhójában. Itt lerakunk pár aljnövényzetet és megépítjük az X-szárnyú vadászgép egyik szárnyát, már ami kilátszik a mocsárból.

Minifigurák

Luke két arckifejezést is kapott.

Az  R2-D2 asztrodoid megkapta a sáros nyomtatást.

Yoda

Összegzés

A készlet első fele nem túlzottan izgalmas építési szempontból, az alap megépítése után nagyon sok apró elemekkel teli pakolgatásból áll az egész. Aki szereti a monotonitást, annak ez nem fog gondot jelenteni. A második felében már a kunyhóval és a növényzettel, valamint az X-szárnyú vadászgép kiálló szárnyával leszük elffoglalva. Itt már nagyobb élvezetet okoz az összerakás. 
Ha szeretjük ezeket a jeleneteket diorámába öntve, akkor megleszünk elégedve vele és remek kiállítási darab lehet a lakásban.

A videó hamarosan!

Megosztom a Facebookon:

LEGO® FAIR PLAY IRÁNYELVEK

A LEGO® a LEGO Group védjegye, amely nem szponzorálja, nem engedélyezi és nem támogatja ezt a weboldalt. Bővebben: Fair Play Policy

Kapcsolat

info@kockamorzsa.hu

YouTube

Liked it? Take a second to support Robrick on Patreon!